Når jeg til hverdags bruker minst mulig tid og energi på hverdagslige ting, føles narkolepsien og dens lunefulle symptomer en god del enklere. Så snart jeg utfører vanlige gjøremål som å jobbe, gå i butikken, tilbringe tid med venner, måke snø i oppkjørselen -så ringer bjella straks sin egen melodi. Når du stiller vekkerklokka til å ringe et visst klokkeslett, og det i løpet av natta er strømbrudd, og du har glemt å bytte det utgåtte backupbatteriet, da er det ikke så rart man våkner på rett sted til feil tid. Alt dreier seg om tid, sted og anledning -og alle som har trøtthetsproblemer vet at å planlegge hverdagen som regel går på dunken når en ikke klarer å holde avtaler. Tid blir relativt, man går gjennom hverdagen time for time, og overaskelser på generell basis oppleves som små bomber.
Hva med fysisk aktivitet ? Trening eller et generellt høyt tempo i hverdagen ? Man kjenner andre på seg selv, og for min del så nytter det ikke å kjempe imot trøttheten når det gjelder sport og fysisk aktivitet.. Et fysisk bevis på dette er kanskje hvis en f.eks driver med en sport og pulsen er oppe i 100+, hvorfor er da huden iskald mens svetten sildrer ? Jeg har kjent på andres hud ved fysisk aktivitet og den føles varm, mens jeg er omtrent iskald.. Man kan kjenne seg varm men huden føles kald. En medisinsk forklaring kan være at blod strømmer til de viktige lemmer og organer og nedprioriterer hud området som får dårligere sirkulasjon.. Om dette er noe generellt, at hud blir kald ved fysisk aktivitet, vet jeg ikke, men det er ikke så rart at man nedprioriterer fysisk aktivitet når man som bivirkning av aktiviteten blir trøtt når folk flest blir 'gira'.
Trøtthet, energi og søvn er nesten det samme. Den ene gir den andre i en eller annen retning. Man kan være full av energi selv om man er trøtt, og man kan være skikkelig trøtt som en potet selv om man er skikkelig uthvilt. Hjernen fungerer best når man har energi og er uthvilt, men sover man dårlig, og kanskje over lengre tid, så får ikke hjernen det overskudd den trenger til å fortelle kroppen om dens energi status -og da hjelper det aldri så lite å "prøve så godt man kan". Betaler man ikke strømregningen nytter det heller ikke å forvente at det skal bli lys i pæra når man skrur på lysbryteren..
lørdag 22. november 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar